Welk ijsje kies je als je minder calorieën wilt eten?

  • Blog

Een ijsje op zijn tijd is heerlijk en past in een gezonde leefstijl, maar het is wel opletten. Sommige ijsjes bevatten namelijk heel veel calorieën. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Deze verschillen leg ik graag aan je uit.

Minste calorieën

Waterijsjes en sorbetijs bevatten de minste calorieën. Waterijs, zoals de naam al stelt, is op waterbasis waardoor een waterijsje zo’n 40 calorieën bevat. Sorbetijs bestaat uit een minimum van 25 procent fruit (15 procent voor citrusvruchten) en bevat wederom geen melkbestanddelen. Een bolletje sorbetijs bevat ook zo’n 40 calorieën. Beide soorten ijs worden dus als ‘dagkeuze’ geclassificeerd door het Voedingscentrum. Toch zijn er nog verschillen in het soort waterijsje:

Hoeveel calorieën zitten er in ijsjes grotendeels op waterbasis?

  • Raket: 40 kcal
  • Bolletje (50 gram) sorbetijs: 40 kcal
  • Dubbellikkers: 41 kcal
  • Festini-perenijsje: 50 kcal
  • Split: 85 kcal
  • Calippo cola: 90 kcal
  • Solero: 98 kcal
  • Twister: 103 kcal

Meeste calorieën

Een bolletje yoghurtijs bevat zo’n 70 calorieën. Een bolletje valt dus nog onder een dagkeuze, een tweede wordt door het Voedingscentrum onder ‘weekkeuze’ gecategoriseerd. Ook roomijs en softijs kunnen kunnen aan deze categorie toegevoegd worden. Roomijs (wat bestaat uit minstens 50 procent melk) bevat 100 calorieën per bolletje. Softijs scoort het hoogste op de calorieën: 154 calorieën per toef. Hierdoor is een softijsje ook een weekkeuze.

Hoeveel calorieën zitten er in ijsjes op melkbasis?

  • Bolletje yoghurtijs: 70 kcal
  • Bolletje roomijs: 100 kcal
  • Mars Ice Cream: 140 kcal
  • Softijs (75 gram): 154 kcal
  • Cornetto Classic: 233 kcal
  • Ben & Jerry Cookie Dough: 240 kcal
  • Magnum Almond: 272 kcal
  • McFlurry M&M: 380 kcal

Vetten en suikers

Toch moet je niet alleen kijken naar calorieën, maar ook naar de hoeveelheid vetten en suikers. Over het algemeen zijn ijsjes op waterbasis (sorbet- en waterijs) een betere keuze dan ijsjes op melkbasis (yoghurtijs, roomijs, softijs).

Van minste naar meeste vetten en suikers:

1. Waterijs

Een waterijsje bestaat uit water, suiker en vruchtenpuree/vruchtensap en/of vruchtenaroma. Soms wordt er nog een klein beetje melk of room toegevoegd.
Een waterijsje bevat 9 tot 10 gram suiker (iets meer dan twee suikerklontjes) en geen verzadigd vet.

2. Sorbetijs

Sorbetijs bestaat uit dezelfde ingrediënten als waterijs.
Een bolletje sorbetijs bevat wederom 9 tot 10 gram suiker (iets meer dan twee suikerklontjes) en geen verzadigd vet.

3. Yoghurtijs

Yoghurtijs bestaat uit yoghurt, suiker en vruchtenpuree/vruchtensap en/of vruchtenaroma. Yoghurtijs bevat wel een grote hoeveelheid suiker.
Een bolletje yoghurtijs bevat ongeveer 12 gram suiker (drie suikerklontjes) en 1,8 gram verzadigd vet.

4. Roomijs

Roomijs is een mengsel van melk, eierdooiers, slagroom en suiker.
Roomijs bevat per bolletje 11 gram suiker (bijna drie suikerklontjes) en 3,4 gram verzadigd vet.

5. Softijs

Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs, maar blijft een vloeibaar mengsel.
Softijs bevat per toef 16 gram suiker (vier suikerklontjes) en 5 gram verzadigd vet.

De gezondste keuze

Waterijs en sorbetijs zijn de gezondste keuzes. Een bolletje yoghurtijs is nog een dagkeuze, maar bij twee bolletjes wordt het een weekkeuze. Ben je aan het afvallen? Dan mag je 1 keer per week een weekkeuze nemen. Roomijs en softijs zijn altijd weekkeuzes, ook bij één bolletje.

Tips

Naast de keuze voor het soort ijs, kun je ook letten op het aantal bolletjes. Ook het kiezen van een bakje in plaats van een hoorntje scheelt zo’n 45 tot 75 calorieën. Het zelf maken van ijs met limonadesiroop, yoghurt of vers fruit is ook een heerlijke en gezonde optie!

Deel dit stuk

Tips, informatie en meer

Avondeten Recepten

Griekse traybake met sperzieboontjes

Ik lust er wel pap van: de sperzieboon! De Nederlandse sperzieboontjes zijn stiekem toch echt de lekkerste. Ze zijn nog...

Avondeten camping Recepten

Shakshuka

Shak-wat? Shakshuka is een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in een groente-tomatensaus. In Noord-Afrika en in het Midden-Oosten wordt dit...

Avondeten Recepten

Geroosterde pompoen met groenteschijf

Met zijn nootachtige en zoete smaak is pompoen een veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten kan. Vandaag...

Avondeten Recepten

Champignonrisotto

Dit gerecht is een  heerlijke eenvoudig te maken risotto die door de combinatie met bloemkoolrijst lager is in koolhydraten, laag...