Aardappelen laten afkoelen is mega gezond.

  • Blog

Je hebt het vast wel eens gehoord, producten waarin zetmeel zit (zoals aardappel, pasta en rijst) zijn gezonder wanneer je ze laat afkoelen en daarna pas op eet. Heb je deze klok wel eens horen luiden, maar weet je niet waar de klepel hangt? Lees dan verder..

Wat is zetmeel eigenlijk?

Zetmeel is een koolhydraat en dit zit bijvoorbeeld in brood, aardappelen, pasta en rijst. Je lichaam verteert het zetmeel en zet het om in suikers die jij weer gebruikt als energie. Energie die jouw bloedsuiker doet stijgen met als gevolg dat je insuline aanmaakt. Cirkel is rond. Een heel normaal proces, maar je wilt liever niet dat jouw bloedsuiker te veel schommelt, want dat kan lijden tot de welbekende suiker dipjes.

Hoe zorg je nu dat jouw bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel blijft?

Het antwoord is ‘resistent zetmeel’! Wanneer je producten waarin zetmeel zit laat afkoelen wordt een deel omgezet in resistent zetmeel.

Afkoelen en daarna opwarmen of nog beter: een dag later pas jouw ‘leftover’ aardappelen opeten! Ze bevatten evengoed nog zetmeel, maar het wordt niet meer verteert in de dunne darm dus jouw bloedsuiker stijgt minder snel en het hormoon insuline werkt beter. Het is dus super goed voor diabetes patiënten.

 

Voor welke producten geld dit?

Afgekoelde aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten meer resistent zetmeel dan de welbekende witte varianten. Nog een reden om vitaal en dus voor vezelrijke producten te kiezen. Je kunt nu gerust en vitaal bewust jouw overgebleven gekookte aardappelen, een dag later heerlijk opbakken in de pan!

Deel dit stuk

Tips, informatie en meer

Avondeten Recepten

Bobotie

Bobotie is een heerlijk gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en je maakt hem in een handomdraai zelf! Laat je verrassen...

Avondeten Lunch Recepten

Geroosterde Tomatensoep

Tomatensoep is het allerlekkerste als deze van verse tomaten is gemaakt. Een makkelijk recept voor een heerlijk vers gemaakte tomatensoep...

Avondeten camping Recepten

Eenpans pasta parmezaan

Sta je op de camping of wil je weinig afwas thuis? Dan zeg je eenpansgerecht! Met de heerlijke frisse pijnboompitten...

Avondeten camping Recepten

Shakshuka

Shak-wat? Shakshuka is een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in een groente-tomatensaus. In Noord-Afrika en in het Midden-Oosten wordt dit...