Volg me op Instagram
Gratis tips en inspiratie
Ontvang elke week gratis tips in je mailbox!
In Nederland zit weinig jodium in de bodem, waardoor je dit mineraal van nature ook minder terugvindt in onze voedingsmiddelen. Groenten en fruit bevatten daarom weinig tot geen jodium. In een banaan zit bijvoorbeeld maar twee microgram jodium, terwijl je op een dag 150 microgram nodig hebt.
Toch komt jodium van nature wel in voeding voor. Bijvoorbeeld in eieren, zeevis, zuivelproducten en zeewier. Waar zit het meeste jodium in?
Omdat de hoeveelheid jodium in onze voeding laag is, wordt in Nederland ook aan andere producten extra jodium toegevoegd. Meestal in de vorm van gejodeerd zout. Wanneer je gejodeerd keukenzout gebruikt om je gerecht smaak te geven, krijg je op een makkelijke manier jodium binnen. Daarnaast helpt ook een sneetje brood als ontbijt of lunch om voldoende jodium binnen te krijgen. Bij het bakken van brood wordt vaak bakkerszout met extra jodium gebruikt. Op het etiket van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is. Of vraag het na bij de bakker. Bakkerszout is te koop voor mensen die zelf brood bakken.