Shak-wat? Shakshuka is een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in een groente-tomatensaus. In Noord-Afrika en in het Midden-Oosten wordt dit gerecht traditioneel gegeten als ontbijt. Super gezond, want je kunt er zo veel extra groente aan toevoegen als je wilt. En lekker koolhydraatbewust!
Ingrediënten:
Recept voor 2 personen
Tijd: 20 min. Benodigdheden: hapjespan met deksel.
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 gele paprika
- 1 rode peper
- 4 grote tomaten
- 3 eieren
- 40 gram geitenkaas 48+ (of feta of geraspte kaas, kies wat jij lekker vindt!)
- 1 groentebouillonblokje (variant ‘minder zout’)
- 1 (krul)peterselie plantje
- 2 harde bruine broodjes
- 2 el olijfolie
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Snijd de ui, de knoflook en de rode peper fijn (verwijder zaadlijst) en fruit deze 2 minuten op laag vuur.
- Snijd de paprika (verwijder zaadlijst), de tomaten en een flinke bos van de peterselie fijn. Voeg deze toe in de pan.
- Voeg 30 ml water, ¼ bouillonblokje en een flinke snuf peper toe in de pan, laat 5 minuten zachtjes koken.
- Maak 3 kuiltjes in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Verkruimel de (geiten)kaas over het geheel en dek de pan af met een deksel. Zet het vuur laag en laat de eieren in 8 minuten stollen.
- Verdeel het gerecht over de borden. Garneer met de peterselie en serveer met het brood. Et voilà!
Voedingswaarde per persoon (met geitenkaas):
- Kcal: 451
- Eiwit: 20,1 gram
- Koolhydraten: 39,4 gram
- Vet: 22 gram
- Vezels: 7,3 gram
Eet smakelijk!